top of page

Scottish Fold Psikolojisi

Bu yazıyı tesadüfen internette saçma sapan bazı yazılar okuyunca özellikle yazmak istedim sevgili KEDİ Severler.

Bir kedinin psikolojisi her şeyden önce ama her şeyden önce ;

  1. sizin ona sunduğunuz ortamla direkt ilişkilidir.

  2. İkinci etken ise genetik yatkınlık ve özelliktir. Olmamasını dilediğimiz

  3. 3. etken ise hastalıklar :(

Profesyonel bir üreticinin bilmesi gereken en önemli şey özellikle anne ile bu psikolojik özelliklerin aktarımının yüksek oranda gözlemlendiğidir.

Her hangi bir ırk olmayan kedinin sokakta yaşadığı ortamla doğru orantılı olmak üzere ürkek saldırgan ve korunmacı tavrı onun yaşadığı birçok tehlike içeren çevresel etkenlerle alakalı olup, en sakin kedi dahi sokakta yaşamaya başladığında doğal psikolojisini tamamen kaybedecektir.

Yapılan istatistikler ve kedi üreticilerinin deneyimleri göstermektedir kiScottish Fold kedi ırkı genel anlamda oyuncu insan odaklı ve diğer petler ile uyumlu hayvanlardır. Aynı şekilde scottish straightlar da. Sevmek için kucağınıza almanız mümkün ve özellikle birlikte bir kedi oltası yada bir lazer ışıkla keyifli vakit geçirebileceğiniz petlerdir.

Birçok ırkın aksine asla ve asla miskin miskin uyuyan tipler değildirler :))) Bende miskin miskin uyumaya bayılırım bu cümlemi hakaret kabul etmemenizi umuyorum. Saldırganlık asla ve asla yoktur. Çocukların etkileşim ve oyun isteklerine direkt cevap vermektedirler. Özellikle evde çocuk olması durumunda şahsi fikrim sahiplenmeyi düşünebileceğiniz ilk ırktır.

Kedim Çok ürkek neden ve ne yapmalıyım?

Yeni evinize kediniz geldi çok ürkek ve sizden köşe bucak kaçıyor. Genelde ailelerin en büyük şikayetleridir. Şimdi öncelikle bilmeniz gereken kediler insanlardan çok çok farklıdır. Evleri değişti ve evde tanımadığı insanların kokusu ( Kediler koku yolu ile tanır ve tanışırlar ) yada öncesinde evde yaşamış yada hala yaşayan kedinin kokusunu aldı. Genellikle saklanacaktır :) Bazı kediler ise aşırı sosyal olup biz sorun yaşamadık cümlesini duyabiliyorum :)) Ancak genelleme yapılırsa çoğunluk ilk eve gittiği dönemde saklanmayı tercih edecektir. Lütfen onu kendi haline bırakın. Mama su yememesinden endişelenmeyin. Acıktığında muhakkak çıkıp yiyecektir. Ortam ve size güven hissettiğinde iletişim kurmaya kendisi gelecektir. Bu alışma döneminde ani ses yükseklikleri hatta komik gelebilir tvde aşırı kavga sahnelerinin seslerinin olmadığı sakin programlar izleyin. Kediler Türkçe bilmez ancak :))) ses tonu ile birçok şeyi anlar ve özellikle yüksek tonlu sesleri sevmezler.

Kuru Mama miktarı ne olmalı ve ne zaman verilmeli ?

Mama ve su kabımız her zaman dolu olmalı. Onların sinirli ve mutsuz olmasının bir sebebide açlık dürtüsüdür. Ancak yaş mamayı ona seslenerek ennnnn tatlı ses tonu ile özellikle verdiğiniz isimle seslenerek yanınıza gelene kadar bekleyin. Yada yakınınıza koyun hiç tepki vermeyin konuşmayın onu ellemeye çalışmayın muhtemelen gelip yiyecektir. gelmedimi sorun yok. Baktınız asla gelmiyor yavaşça kalkın. Bunu bıkmadan bu şekilde yapın. Enn ürkek kedi dahil 1.5 ayda pisicik olur :) kesinlikle emin olun.

Not : Mama tabağı yada su kabı boş olduğunda kedilerde ilk olarak büyük mutsuzluk ve sinirlilik hali ardında da siz mama koymaya başladığınızda beslenme alışkanlığında bozukluk görülmektedir. Kediler fizyolojik bazı hastalıklar olmadıktan sonra asla gereksiz yere gidip insan gibi aşırı yemek yemezler. Bu sebeple tabakları mama hususunda her zaman dolu su kapları ise hergün taze konmalıdır. Birçok aile bunun aksine mama miktarını belirleyerek kedilere vermekte ve bunun olumsuz etkilerini birşekilde yaşamaktadır. Ailelerimizden özellikle bunu her zaman rica ederiz.

Aklıma gelen bunlar ancak yazımın uzun olup sizi sıkmaması için dönem dönem gelecek sorulara istinaden cevaplar vermeye çalışacağım. Lütfen sorunuzu alttaki yorum kısmından bize iletiniz.

Saygılarımla

Yasemin Hocaoğlu

KEDİ PERİSİ

SON YAZILAR

ARŞIV

bottom of page